Greqia e lashtë dha gjëra të tilla si demokracia, arti, filozofia dhe lista vazhdon e vazhdon. Por ata na dhanë edhe një nga ëmbëlsirat më të njohura që ne e marrim si të mirëqenë sot.
Po flasim për qumështorin. Po ashtu eshte. Pavarësisht nga perceptimi i përhapur se ëmbëlsira e shijshme u shpik në Evropën Veriore dhe udhëtoi në Amerikë me migrimin evropian dhe u vendos në Nju Jork, prandaj edhe qumështorja e famshme e pjekur e Nju Jorkut, ajo, në fakt, u bë për herë të parë në Mesdhe.
Athinasi Naukratitis, në veprën e tij Deipnosofistai, regjistroi recetën e parë për cheesecake në vitin 230 pas Krishtit, si ëmbëlsirë e shërbyer në dasma. Kjo është receta më e vjetër e njohur greke e mbijetuar. Vetë receta ishte mjaft e thjeshtë: grijeni djathin derisa të bëhet i qetë, përzieni në një tigan bronzi me mjaltë dhe miell gruri pranveror, ngrohni qumështorin “në një masë”, lëreni të ftohet dhe më pas shërbejeni.
Sipas disa burimeve, në Greqinë e lashtë, një qumështor u shërbeu atletëve në lojërat e para Olimpike në 776 P.K. për t’u siguruar atyre energji.
Kur romakët pushtuan Greqinë, ata modifikuan recetën e cheesecake-it duke shtuar djathë të grimcuar dhe vezë, dhe e shërbyen të ngrohtë. Ata e quanin qumështorin e tyre “libuma” dhe e servirnin në raste të veçanta. Përfundimisht, receta u përhap në Evropën Veriore dhe Lindore. Vendasit filluan të eksperimentojnë, me çdo rajon duke përdorur përbërësit e tij vendas për të vendosur rrotullimin e tyre unik në qumështor.